Hozzávalók:
- 1 gerezd megtisztított, egészben hagyott fokhagyma
- 30 dkg fejtett bab
- 8 szelet pancetta vagy húsos baconszalonna
- 1 marék blansírozott egész mandula
- 75 dkg kifejtett friss zöldborsó
- 7 dkg reszelt parmezán
- 1 marék mentalevél
- 8 evőkanál olívaolaj
- 1-2 citrom leve
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
Forralj fel egy fél fazék vizet, de sót ne tegyél bele, mert attól a bab meg a borsó megkeményedik. Dobd bele a fokhagymát, és hagyd forrni pár percig, mielőtt a nagy szemű fejtett babot is beleteszed. Főzd kb 3-5 percig, attól függően, hogy a bab mennyire fiatal. Próbaként kóstolj meg egy szemet. Ha úgy érzed, hogy a héja túl rágós, ami gyakran megesik, hagyd hűlni egy kicsit, aztán a szemeket a két ujjad közé csippentve nyomd ki a héjából. A héjakat dobd ki, a fokhagymát tedd félre. Fektesd a pancettát egy tepsibe, és mellette terítsd szét a mandulát. Tedd forró, 250°C-os sütőbe. A mandulát tartsd szemmel nehogy túlságosan barnára piruljon. Amelyik hamarabb elkészülne, azt vedd ki nyugodtan.
Az öntethez tedd a mozsárba vagy mixerbe a nyers, kifejtett zöldborsót, és a megfőtt, puha fokhagymát, és dolgozd simára. Add hozzá a sajtot, és a menta felét, majd pépesítsd tovább, amíg sima pasztát nem nyersz. Ahhoz, hogy ez sűrű öntetté váljon, löttyintsd hozzá az olajat, valamint 4-5 kávéskanál citromlét, ahogy jólesik. Sózd, borsózd meg.
Keverd össze az öntetet a babbal,, majd morzsold rá a pancettát, hintsd meg a mozsárban kissé megzúzott mandulával. Végül tépkedj rá kevés mentalevelet, és szórj rá egy kevés forgácsolt parmezánt, ha szereted.

Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése